maandag 4 juni 2012

Volgende ergernis

Ik heb het meer dan een week gegeven, maar nu grijp ik in.
Het journaal nieuwe stijl. Het dynamische journaal, het journaal van de jongere doelgroep, het journaal van de dicht bij de mensentaal, het journaal van het aanraakscherm, het lopen-zitten- staan journaal. 
Het is één grote ergernis terwijl we maandenlang met kleine lekjes lekker waren  gemaakt voor wat komen ging.
Het zou de de totale make over worden Journaal  goes 2012.

Het begint al met de tune. Ik weet niet of het een teken des tijds is, maar ik vind het muziekje een dipdeun. Ik word er telkens zo triest en neerslachtig van. Alsof de rampen onafwendbaar zijn  en de crisis ons definitief bij de strot heeft. Dat komt doordat de laatste toon van wat je ook met de beste wil van de wereld geen melodie kunt noemen aan het slot naar beneden zakt, waarna er een heel miezerig gongetje klinkt.
Het is de tune van een 'laat alle hoop varen journaal.'

En dan de standjes van Astrid, Annechien ( met de stem die steenkool splijt), Sacha, Rick en Rob. De een zit, de ander loopt, de volgende staat. Dat moet omdat anders de jongeren wegzappen  vanwege stilstaand beeld, Sáái..!  Inzicht gebaseerd op uitgebreide doelgroepanalyse bron: Bureau Diederik Stapel. Maar lieverds, nieuws moet je niet op willen leuken, soms is het ingewikkeld, of dramatisch of praat iemand langer dan één  soundbite, of in een rare taal en hoe flitsender gebracht hoe minder er wordt opgepikt. En alsjeblieft geen bruggetjes naar het weer, die arme steile Gerrit Hiemstra; ' Ik houd me maar even bij de bewolking van vandaag', kan er niets mee.
Is  al eens onderzocht wat de gemiddelde kijker zich na pakweg een kwartier nog herinnert van de headlines?
En dan oud én nieuw vergelijken. En ook even controleren of Diederik wel écht langs de deuren is gegaan.
Ik gok er op dat de miljoenen voor de restyling weggegooid geld blijken te zijn. Je kijkt nou eenmaal of je kijkt niet, en waar hebben ze trouwens die gezellige Janet Schuurman gelaten, paste ze soms niet meer in die veel te nauwe jasjes met één knoop of bewoog ze niet soepel genoeg.
Dát zijn nog eens items, maar daar hoor je ze niet over bij dat Journaal.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is nog eens lachen. Een journaal opnieuw inkleden voor de jeugd. Die het nieuws masaal via de smartfoon volgen en al helemaal niet vanaf TV.

Dat zwarte of zilveren platte schermdinges is namelijk alleen geschikt voor MTV ;-)

Odette

Ferrara zei

Eindelijk iemand die de nauwe jasjes met een knoop ook opvalt.

Sagita zei

Ja hoelang zal het journaal nog blijven bestaan? Immers steeds meer mensen maken hun eigen journaal!