woensdag 1 augustus 2012

De moestuin - slot..

Met een laatste geruis van zijn machtige bladeren zijgt de enorme rode kool, de trots van mijn tuintje, gespreksonderwerp met vele voorbijgangers ( " Goh meneer die doet het goed hè") ter aarde.
Geveld door de koolvlieg die haar eieren ( het zijn altijd weer de vrouwtjes die verwoesting zaaien, maar dit terzijde..) tegen de stam legt waarna de larven zich smakelijk door de stengel vreten. Binnenin begon zich juist een harde kern te vormen die over een maand vermengd met zachte appeltjes onze hachee zou begeleiden.

Ik geef het op. Murw geslagen door de niet aflatende aanvallen van
naakt -en huisjesslakken, wortel -en preivlieg, slasnuiter, uienmot, bonenluis en aardappelwants. Het schattige koolwitje dat her en der in mijn tuintje neerstreek blijkt overnight genoeg nakomelingen te hebben verwekt om mijn,met zoveel zorg uit héle kleine zaadjes opgekweekte, spruitkoolplanten naar de gallemiezen te helpen.
Letterlijk honderden groene rupsjes knagen zich welgemoed door het malse blad en laten een slagveld vol gaten achter,bij voorkeur in de nieuwe jonge scheuten. Geef ze eens ongelijk als bij de Febo alle luikjes open staan.

De woorden ontmoedigend en teleurstellend zijn een zwakke weergave van mijn werkelijkheid.
Een dag te laat en de andijvie is doorgeschoten, even niet opgelet na een weekje regen en de vroege aardappelen vallen in kwalijk riekend snot uiteen. Het enige dat welig tiert is het kleefkruid en de beide netels; dove -en brand, waarvan de laatste elke week een nieuwe generatie op mijn bedjes loslaat en me nu zo vaak gepijnigd heeft dat immuniteit mijn beloning zou moeten zijn.
Elk biologisch tegenoffensief, van biervallen tot koolkragen is gesmoord in de nietsontziende vasthoudendheid van mijn veelkoppige vijand.
En wat wel lukte krijg je juist in deze tijd van het jaar bijna gratis mee bij die irritante oelewapper van Albert Heijn.
Natuurlijk had ik grove middelen in moeten zetten, stoepenzout, spuitbussen met vliegverdelger, luizenspray, slakkenkorrels,vlindervallen.
Hoe meer doodskoppen en waarschuwingen hoe beter: ' Pas op voor oraal gebruik, bij contact met de ogen een arts waarschuwen, niet inademen, bij doorslikken maag leegpompen.
Maar als bio keuterboer uit de tijd van de Kleine Aarde moest ik zonodig bewijzen dat het millieu aan mij een goede had.
En nu is het óp.
Toe maar jongens doe je tegoed, jullie zijn de natuur ik ben een
nietige buitenstaander.
Ik ben er klaar mee..ik geef me over.Als jullie wat overlaten. prima, dan kom ik nog wel even kijken.
Ik maak de laatste foto's, pluk hier en daar nog een mini-uitje en een
half aangevreten aardbei en trek de tuin achter me dicht.
Maar..' mind you, I'll be back..!'

9 opmerkingen:

Marja zei

Het is diep tragisch, maar je hebt het weer briljant beschreven.

reflexxus zei

De harde kern voor hachee fokken is dat niet iets voor u? ( het is een strop dat het zo met de moes gelopen is maar gelukkig heeft u de foto's nog en wij het verhaal.

Ferrara zei

Nadat ik deze moesmisere tot mij had genomen, vroeg ik me af, terwijl ik het bio-schap bij AH passeerde. "Hoe zouden de bio-boeren dat toch doen."
Een gevoel van wantrouwen bekroop me.

Heb uw verloren strijd wel met een grijns gelezen, sorry.

Anoniem zei

En langzamerhand dringt zich de jonge sla van Kopland, de taaiheid van Roel van Duyn en de biologische literatuur van Maarten t Hart op - klasse weer Klavan - zo kent men zich weer, iv

reflexxus zei

De tuinen van Twekkelo heb ik nog in de aanbieding...Maar eigenlijk, na vroegere teleurstellingen, kan ik u alleen een monocultuur knoflook echt aanraden ( geen beest lust het en als bio-product laat het zich (ook vers) makkelijk in de markt zetten ( doet al gauw zo'n 1,25 euro per stuk

Heldinne zei

Oh maar de slasnuiter en de hachéewants, de moestuin heeft een schitterend vocabulair doen bloeien!

trouwschrijvers zei

In ieder geval een mooie oogst aan reacties..dank
daarvoor..!

trouwschrijvers zei

@ reflex.. goeie tip de bolletjes gaan erin..!

Anoniem zei

Wat een schitterend aantal #woordenvandedag. Bonenluis. Uienmot. Slasnuiter. Hoewel ik het een zeer verdrietig verhaal vind, heb ik toch hier en daar erg gelachen.
Zachtjes. Dat dan weer wèl.

mw O.