donderdag 14 juli 2011

Een knoop aannaaien

De financiele jas is af, zit best lekker maar af en toe is het nog even wennen. Plots houden we aan het eind van de maand minder eurootjes over op de rekening. Dat was te verwachten, de jas is wat maten groter geworden en dus vraagt het wat aanpassingsvermogen.

Detteke eet geen superbroodjes meer in de kantine van het ziekenhuis waar ze werkt. Dit scheelt per week zo’n tien euro. Alle onzinnige en boventallige abonnementen zijn aangepakt en opgezegd. Dat levert per jaar ongeveer honderd euro op. De telefoon, televisie en de kabel plus internet zijn samengesmolten in één mediakastje. De losse draden van de nationale telefoonboer zijn uit het huis gesloopt. KPN is omgedoopt tot Kostig Product, Nooitmeer.

Dan hebben we nog een superauto voor de deur, of liever gezegd, op het pad staan. Een koninklijk blauwe bolide, waar je werkelijk van alles in kunt vervoeren maar dat in de praktijk niet doet. Lars (volvo 940) met zijn gewicht van bijna zestienhonderdkilo is een bijvangst voor de belastingdienst geworden. Hij staat iedere dag werkloos te zijn en zwaait ons met zijn ruitenwissers droevig na wanneer wij ten fiets vertrekken. Hiervoor in de plaats wordt Anders onze nieuwe metgezel.

Anders, een blauwgroene volvo 164E overdrive (vooral dat laatste niet vergeten) is geboren in 1972 dus wegenbelastingvrij. Dat scheelt maar liefst vijfenzestig euro’s per maand. Belangrijk detail van onze nieuwe oude auto: ik pas er in èn ik kan er in rijden. Inclusief achteruit inparkeren. In de verzekering scheelt het behoorlijk; met ons gezin rijden we nog geen 6000 km per jaar (incl.l eventuele vakanties) dus vallen we in een goedkoper tarief. Anders krijgt nog wel een gastank in zijn buik, dan wordt het tanken ook weer gezellig.

Er staat nog één ding op mijn financiele aanpaklijstje. Voor de herfst invalt wil ik het hebben afgevinkt. De energietarieven. Deze dagen zit ik druk voorovergebogen achter de klapdoos om verschillende bedrijven en reclames te vergelijken. Lastig, want in dit product zijn en blijven we grootverbruikers, met ons dubbele gezin waarin twee koelkasten, wasmachines en vriezers. Gauw klik ik de boel weg, ik snap er niet zoveel van met vaste tarieven en welkomstpremies.

Tot slot van mijn computerochtend nog even het maandoverzicht bekijken. Wanneer ik inlog op mijn internetbankier pagina, krullen mijn mondhoeken omhoog. Na de eerder genoemde aanpassingen op budgettair gebied zit de financiele jas veel beter. Er kan zelfs een knoop bij. Die ga ik er zo even opzetten. Ergens heb ik nog een mooie rode knoop liggen. Hij krijgt een prominente plek, op de revers van de jas. Opdat wij blijven opletten èn besparen.

4 opmerkingen:

Marja zei

Volgens mij zijn jullie super goed bezig.

reflexxus zei

bij jouw berekeningen miste ik nog hoe t zit met de ziekenkostenverzekering en of je nu na de verbouwing hoger zal gaan worden aangeslagen voor de gemeente belasting.
graag hoor ik ook voor welke energieboer je uiteindelijk kiest. Elke tip is mij welkom.

trouwschrijvers zei

De weg naar de bezuiniging is minstens zo leuk als het doel..en met een Volvo zit je natuurlijk altijd goed..Hou het hoofd boven water..!

Ferrara zei

Zoals mijn moeder altijd zei en ik heb het geloof ook al eens tegen je gezegd: "Humor is de beste saus." Jij weet dat sausje rijkelijk te gebruiken. Knap werk. Geweldig die zwaaiende ruitenwissers van Lars, had ze vast ook nodig toen hij moest wijken voor Anders. Maar ja 't is nie anders.