maandag 17 oktober 2011

Even mutsen 1.

Zoals over het openvouwtuutje van de pakken hagelslag. Of je de krengen nu van Ah,Aldi of willekeurig welke grootgrut ook aanschaft-Aldi heeft trouwens de stevigste bite, zeker rechtstreeks uit de koelkast-het vereist de fijne motoriek van een hersenchirurg om het geval zonder blijvende schade en een gierende bovendruk open te krijgen.
Om te beginnen moet men de kartelrandjes van het tuutje indrukken om de opening vrij te maken. Maar dan wel zo voorzichtig dat er niet teveel kracht wordt gezet,daar de tuut de natuurlijke neiging heeft zich in het pak terug te trekken, waarna wijsvinger of duim er aan te pas moeten komen om het loeder er weer uit te trekken omdat de ontwerper en de fabrikant te beroerd waren een simpel terugtreklipje aan het openvouwtuutje te bevestigen.
En waarom nou niet, vraag ik u af.
Gewoon een aluminium terugtreklipje. Ik bedoel dat is je baan! Van negen tot vijf ben je bezig met het bedenken van consumentvriendelijke verpakkingen. Dat is een afdeling, in een gebouw met hippe spiegelglasramen,met maquettes en koffiepauzes en papadagen. Met opfrisverlof,maandagochtendmeetings,brainstormsessies op de hei.
' Mannen, vandaag het hagelslagpak.' Geeuw,geeuw..
'Niks meer aan doen Wilco. Zijn er ook kroketten bij de lunch?'
Intussen is de toevoer van uw hagelslag geheel of gedeeltelijk geblokkeerd  geraakt en omdat de scene zich meestal afspeelt op ontbijtmomenten ,als de dag zich nog niet ten volle van het bewustzijn heeft meester gemaakt, krijgen ongeduld en ochtendhumeur de overhand. Men  steekt zijn vinger in het gat in een poging achter het tuutje te haken en zodoende de weg vrij te maken voor de donkerbruine lekkernij. Gevolg: Vinger blijft steken,wordt met geweld teruggetrokken en veroorzaakt een diepe scheur in het pak, waardoor het tuutje gedegradeerd is tot  een nutteloos aanhangsel en het broodstrooisel zich ongecontroleerd verspreidt over aanrecht of ontbijttafel behalve over het gesmeerde bammetje.
Ik kan daar heel erg onredelijk en verdrietig van worden.
Net als van verpakkingen met 10 kleine schroefjes waar je een betonschaar voor nodig hebt om er het gewapende plastic mee los te knippen. Maar daarover een volgende muts..

9 opmerkingen:

Papagoose zei

Precies dezelfde frustratie met de hagelslagpakken van de Aldi ;-(
Ben benieuwd naar de volgende muts. Anderhalveliterpakken drinken met aluminiumfoliesluitinkjes .....

Marja zei

;o)

reflexxus zei

inderdaad, mannen die met een bammetje hagelslag ontbijten worden mutsen genoemd (achter hun rug.

knot

Sagita zei

Geweldig! Ik herken de frustratie. Zelden een goed functionerend tuutje bij het gereed maken van een pak hagelslag. Alleen ervaring met AH, maar begrijp uit deze muts dat een andere grossier niets op zal leveren. Op naar de volgende muts!

Heldinne zei

Volgens mij is het metalen tuutje afgeschaft wegens milieu-onvriendelijk. Mens-onvriendelijk speelt geen rol. Trouwens, vroegah hadden wij een speciaal aardewerken schaaltje met dekseltje en lepeltje, voor de hagelslag. Niet meer teruggevonden, helaas. Sic transit gloria mundi.

trouwschrijvers zei

Dank, dank, zo leren we nog eens wat.
Is ook het doel van de 'Mutsen'; onderhoudend maar ook leerzaam!

Ferrara zei

Ik knip het doosje altijd meteen in zijn geheel open en stort de inhoud in een leeg jampotje wat ik daar ooit voor heb bewaard. Minder mooi dan aardewerk dat wel.

Onontbeerlijk in de keukenla, een schaar.

Heldinne zei

Mijn oma had een meneer met een groen plastic hoofd voor de hagelslag. Ik en mijn neefje mochten het daarmee over de havermout strooien. Dat vonden wij heerlijk.

Ferrara zei

Was het rode dopje zijn hoed?