woensdag 16 mei 2012

De moestuin 3

Het zijn meest oudere echtparen met hetzelfde regenjack, een Goede Doelen glimlach en zo’n klein wit ADHD keffertje dat onbeheerst voor ze uitholt..Als ze mijn tuintje passeren en me al wiedend in de weer zien, zetten ze meteen hun beste ecologische beentje voor:
‘Ja, u noemt het nou het wel onkruid, maar het zijn ook maar gewoon plantjes hoor,met een eigen functie in de natuur...’
Gewoon plántjes.. De eerstvolgende wijsneus die vanaf het ruiterpad zijn milieuvriendelijke prietpraat over mij uitstrooit krijgt een kluit zeeklei naar zijn hoofd. Onkruid is het, groene smurrie en mijn missie luidt : ‘Distroy’!. De oorlog die een maand geleden met kleine schermutselingen een aanvang nam is nu, midden mei, in volle hevigheid losgebarsten. Het foute groen explodeert en groeit drie keer zo snel als mijn zorgvuldig opgekweekte groentetjes. Brandnetel, paardebloem, dovenetel, braam, slingerprut, berrie berrie of hoe het zooitje ongeregeld ook mag heten, ik heb mijn kont nog niet gekeerd of het heeft alweer gewoekerd, gebloeid en kleintjes gebaard. Groenpubers zijn het, met lak aan de gevestigde orde van pluksla, lente ui en snijbiet. Ze pesten de prinsessenboontjes, attaqueren mijn andijvie en terroriseren de jonge worteltjes.. Als tuincoach schoffel ik me een hernia om het tuig in het gareel te houden.
Ik had me ook gewoon bij de makkelijke moestuin bakken moeten houden, overzichtelijk en onderhoudsvriendelijk.
Maar ja, teveel gezaaid, niks weg kunnen gooien en dus een extra akkertje gespit.
Rijtje van dit, rijtje van dat. En daar komen nu ‘s nachts de slakken snacken.
‘Wat wil jij Harrie..eikenblad of rucola..en moeder nog een spruitkooltje’?
Tegen de ochtend vertrekken ze al boerend weet ik waar naartoe en is er buiten de slijmsporen
niemand meer te ontdekken die ik de nek om kan draaien.
En binnenkort worden de aardbeien rijp, daar moeten netten overheen tegen die schattige meesjes, daarna verwachten we de aankomst van wortel -en preivlieg, de bladluisbrigade is ook al onderweg en ‘as we speak’ worden mijn jonge broccolietjes in de koudste lente sinds 1958 aan gort gehageld.

Maar gisteren hebben we de eerste krop sla uit eigen tuin gegeten.
En..? Gewéldig..in één woord!

7 opmerkingen:

Marja zei

:o) Geweldig leuk geschreven en overtuigend genoeg om mij nooit aan een moestuin te laten beginnen.

reflexxus zei

het zijn altijd weer de in uniseks geklede echtparen. in feite camoufleren ze met een hondje en een socialerig praatje dat ze op hun dagelijkse ronde langs de velden zijn waar zij in tijden van schaarste en oorlog hun vitamientjes kunnen stropen.

reflexxus zei

ik wist zomaar uit mijn hoofd dat dit Moestuin 3 moet zijn.

of ik u ook volg...

trouwschrijvers zei

Dank Reflexus, er is tenminste íemand die oplet!
..ik kom ook om in de stukjes.
Dat dwarrelt maar over mijn bureau en door mijn hoofd.
Heb het meteen verbeterd..

trouwschrijvers zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ferrara zei

Al lezend is het super genieten van uw moestuin. Serveer de slakken een beetje bier bij de maaltijd, daar schijnen ze niet goed tegen te kunnen. Nog geen mieren gezien?
Smakelijke zomer gewenst.

Heldinne zei

slingerprut. Als iemand daar een remedie tegen vindt: gaarne! Hoewel ik nu elke keer moet giechelen als ik het zie.