zaterdag 20 oktober 2012

Doom and Gloom

13 jaar en ik sta voor het raam van ons bovenhuis en ik zwaai enthousiast 
schuin naar de overkant. Daar staat Bertje Vreeswijk en die zwaait even opgewonden terug. We hebben allebei het oordopje in van onze draagbare transistorradio. Daarmee kunnen we de piraten van Radio Veronica ontvangen en van 6 tot 7 Draait Joost den Draayer in het programma Joost mag het weten de nieuwste hits uit Engeland en Amerika. Eigenlijk mag ik niet zwaaien voor het raam, dat vinden mijn ouders onfatsoenlijk, de buren kijken..Maar ik kan het niet laten, kippenvel en een ongekende euforie hebben me te pakken. 'Come on' van de rolling stones  ruist af en aan door het gebrekkige speakertje maar dat dondert niet want de grootste kick is dat Bertje er op hetzelfde moment naar luistert. Ik zie dat hij heen en weer staat te springen. Met de ogen van mijn vader in mijn rug durf ik  zo ver niet te gaan, maar we delen op dat moment hetzelfde gevoel de ontdekking van de overdonderende ontlading die muziek teweeg kan brengen.

 Jaren later, Malieveld Den Haag. Ik ben eind 30 en sop tot aan mijn enkels in de modder en daar ver weg op het podium staat hij ineens.
Keith Richards alleen, in een lichtkegel, lange zwarte leren jas Arafatshawl om het hoofd geknoopt. Hard en droog  knallen de eerste accoorden van 'Start me up' over de verregende weide, die op hetzelfde ogenblik ontploft. Weer die rilling, dat overrompelende enthousiasme..

In de vlucht van een druk leven raak ik ze kwijt, de Stones.
Het nieuwe materiaal boeit me niet, er komt andere muziek er zijn andere vaak saaie en zware dingen belangrijk.
Soms is er de herinnering, een vleugje weemoed uit de autoradio, op weg naar weet ik waar.

Tot deze week, de Rolling Stones zijn bijna 70, bestaan 50 jaar als band en brengen een single uit die vanaf de eerste tonen dwars door me heengaat. Keer op keer klik ik op You Tube en zit achter mijn werktafel als een bezetene mee te drummen. Met de koptelefoon op, want hier zijn ook buren. Daar is hij weer die tinteling, de energie die eraf spat dat gevoel dat alles nog kan. De band klinkt jonger dan in '64, ruige klappen op de snare drum, een vette riff en boven alles uit de temende, treiterende zang van Mick Jagger.
Ik ben weer 13, godsamme wát een plaat.
'Doom and Gloom' mensen en kneiterhard svp..!
We léven nog! 
Maar waar is Bertje ?

10 opmerkingen:

reflexxus zei

met 12 was het voor mij Bill Haley, in de bioscoop ( Rock around the clock) had iemand een trompet meegebracht en eenmaal buiten liep ik voortaan anders dan daarvoor. Twee jaar later was het een concert van Sidney Bechet ( Rivièrahal 11 november 1956) enzovoort....en nu het programma van Benjamin Herman ( maandagavond 7-9, radio 6)
Bij het lezen van jouw stukje komt die euforie ( yes, we can, en wel NÙ!)boven, zo goed breng je t voor het voetlicht!dank.

Heldinne zei

ja, lekkalekka!
https://www.youtube.com/watch?v=rPFGWVKXxm0

Anoniem zei

och och och ja verlangen naar weleer, meneer P., dat is het wat zo'n plaat oproept. En You Tube is leuk en makkelijk, maar ik verlang dan toch weer naar de tijd dat we bij de radio zaten te wachten en dan... YESSSSSS, volumeknop open, in de wetenschap dat deze golfbeweging gelijktijdig door het hele land ging en je kippenvel door tienduizenden anderen werd gedeeld...
Dat waren nog eens tijden... Vroegâh!!!

Ik zag dat we al een poosje uw stukkies hebben gemist meneer P. Zijn we vergeten ons abonnement te verlengen?
Mogen we weer op de mail- of twitterlijst?

RoMo Productions Inc.

reflexxus zei

Ach!, waarom reageert Bertje anoniem?

Papagoose zei

Doe je dit jaar mee, meneer P., met de schrijftop2000? Lekker nostalgische stukkies schrijven over plaatjes die ons vroeger in de greep hielden? Hella, Ga we er weer voor?

Papagoose zei

gaan... natuurlijk, gaan....

trouwschrijvers zei

@papa..name the date..yeah..!

Ferrara zei

Oh je dat wordt diep graven, ik heb vorig jaar al veel kruit verschoten. Wat was het leuk.

Papagoose zei

Misschien moeten we iets dat zo leuk was vorig jaar niet willen proberen te herhalen ;-)

Heldinne zei

ik heb er al over nagedacht ja, ik geloof wel dat ik alles heb geschreven wat ik wist. Misschien een idee om iets te jatten van radio4, een soort kettingreactie, "waar doet deze muziek u aan denken en waarom" en zo op elkaar reageren? Beetje brainstormen maar.