maandag 9 januari 2012

Het plezier van onbescheidenheid

Ik ben een Ram. En daarom is elke vorm van bescheidenheid mij vreemd, zoals iedereen weet die onder dit uiterst zelfbewuste teken geboren is of die het voorrecht heeft in het dagelijks leven met één of meer Rammen te moeten optrekken. Wilt u weten hoe een Ram de wereld ziet? Hier is een voorbeeld. Gerrit Komrij (geboortedag 30 maart) beschreef eens hoe hij als opgroeiende jongen ontdekte dat hij homoseksueel was. En zich vervolgens niet bezorgd maakte over zijn anders-zijn, maar zich oprecht verbaasde dat niet iedereen was zoals hij. Het leek hem echt afschuwelijk om hetero te moeten zijn. Rammen weten het nu eenmaal beter. Ze hebben het gelijk aan hun kant, zijn ongeduldig, impulsief en zijn morgen weer vergeten dat iedereen in hun omgeving inmiddels bezig is met datgene waar zíj zich gisteren zo druk over maakten. En onze meest hinderlijke eigenschap: wij denken dat iedereen altijd de waarheid wil horen en aan deze behoefte komen wij graag tegemoet. Ja, ik geef het toe, zonder mijzelf op de borst te willen slaan, ik ben behoorlijk onbescheiden.

Toch voel ik mijzelf het toppunt van nederigheid en onbeduidendheid als ik de tweets van sommige mensen lees. Ongelooflijk, van hoeveel successen ik op Twitter ongevraagd deelgenoot word gemaakt. Sommige mensen gaan echt van het ene hoogtepunt naar het andere. Na iedere meeting die ze hebben gehad volgt wel weer een andere veelbelovende afspraak met een geweldige klant waar ze zich enorm op verheugen. Zin in! Tussendoor werken ze aan de lancering van hun nieuwe website, brengen offertes uit, constateren juichend dat een grote klant op tijd betaald heeft, verwelkomen nieuwe volgers en bedanken nog een paar mensen voor de RT's. Klein en nietig voel ik mij hierbij. Ontroerd ook, dat deze mensen ondanks hun hectische leven de moeite nemen om mij gedetailleerd op de hoogte te houden van hun prestaties. Gelukkig heb ik tijd genoeg om het allemaal te lezen, want met dat schrijven van mij wil het niet echt lukken.

Inmiddels weet ik één ding zeker: Rammen kunnen het niet zijn, die succesmachines. Of ze hebben vandaag hun horoscoop niet gelezen. Want daarin stond toch heel duidelijk: "Ram: U hebt de neiging uzelf voorbij te rennen. Doe eens een stapje terug en neem de tijd om te ademen. Uw omgeving zal u er dankbaar voor zijn.''

10 opmerkingen:

Marja zei

Er valt een stilte in Ravels.....

Adriaan Hendriks zei

Dat wil wat zeggen...

Ferrara zei

Je hebt vast plezier gehad om dit onbescheiden stuk te schrijven. Jij een Ram... Ik ben helemaal in de war.

Adriaan Hendriks zei

Bescheiden als ik ben, weet ik het meestal goed te verbergen.

reflexxus zei

misschien ligt jouw verjaardag vlak bij de Vissen, dat werkt dan steeds een beetje mee.

trouwschrijvers zei

Goh, ik ben een Ram in het diepst van mijn gedachten! Leuk stuk.

P.

Odette zei

Jij een ram? Nu heeft mevrouw Ontwikkeling qua astrologie ernstig verkeerd gegokt.
Misschien een Vis als ascendant?

Ferrara zei

Tja, en toch is het is echt waar.
Bewijs bij Hella gevonden in de vorm van een taart.

Adriaan Hendriks zei

Bij een volgend treffen ben ik graag bereid mijn horoscoop in detail uit de doeken te doen zodat iedereen het weer kan volgen.

Eén Vis zou trouwens ook wel zielig zijn, als Ascendant.

reflexxus zei

ook kan het naar de andere kant worden uitgelegd: dat je vlak bij de Stier zit met je datum. maar ik vind je toch eerder iets van een stil water hebben ( Vissen)...