donderdag 22 maart 2012

De  moestuin 1.

De lente geeft de laatste dagen een uitbundige prelude en ik zit midden in de zaal, op een van de beste plekken; een stukje grond aan de rand van het bos. Er zit een prikkeling in de lucht, het ruikt naar tintels en frissigheid en buitelingen. Zo af en toe zweeft er een heel licht lauw briesje tussen de late wintervlagen door. Het zijn de eerste tekenen voor wie er zijn neus niet voor ophaalt , maar de vleugels wijd open zet.

Aan de overkant van het slootje achter onze lenteresidentie kreunen de iepen in de zuidenwind. Het is een machtig kreunen van kracht en
souplesse, geen gekerm van wanhoop of treurnis dat uit de bomen komt. Ik verbeeld me dat ze zich verheugen op de naderende warmte.
Het bos rekt zich uit en de sappen die het nieuwe bladerdek gaan voeden beginnen aarzelend vanuit stam en wortels naar de takken te stromen. Steeds meer vogels voegen zich bij het symfoniekorkest dat 's morgens vroeg en tegen de avond de eerste uitvoeringen ten beste geeft. Het feest kan beginnen. We hebben er zin an!

Ooit heb ik jarenlang een moestuin gehad en nu we door gelukkige omstandigheden opnieuw de beschikking over een akkertje kregen, merkte ik dat de magie van het zaaien en kiemen nog steeds haar sporen in me had achtergelaten.
Maar, ik ga de gangbare methode van moestuinieren afzweren. Teveel werk zeker in de zware klei waaruit dit stukje woeste grond bestaat.
Spitten , frasen, bedden maken, paden aanleggen, onkruid wieden, schoffelen, bewateren. En in oogsttijd zoveel producten die tegelijk klaar zijn, dat kennissen en vrienden ramen en deuren sluiten als je alweer met een emmer boontjes aan komt zetten.

'Square foot gardening', de makkelijke moestuin,gaat ervan uit dat plant en planter het best gedijen in een overzichtelijke tuin, die oplevert wat je nodig hebt, die er aantrekkelijk uitziet en waar de kans op koolvlieg, rups, slak ,luis, en zaadpikkerij door onze gevederde vrienden zo klein mogelijk is.
Houten Bakken van 1 bij 1.20 verdeeld in identieke vierkante vakken waar telkens een groente of kruid naast haar beste buren wordt neergepoot. Want wortels doen het nu eenmaal beter in de buurt van uien, net als de aardbei die het liefst een lekkere krop andijvie naast zich heeft staan. En geef haar eens ongelijk!
Geen steriele rijen meer in Noord Koreaans gelid, maar speelse bakken vol multi culti lekkernijen,rond en sappig.
Een prachtwijk, zeg maar.

Bij Intratuin die de nieuwe trend ook ontdekt heeft kun je de bakken kant en klaar kopen. Vierplanken en keurig gelakte latjes voor de vlakverdeling à raison van €29,95 per bak.
Maar dat is voor een Hendrik Jan uit de tijd van de Biologisch Dynamische zaaikalender van Rudolf Steiner en de recepten van Mellie Uyldert ( De Klazien uit Zalk van de 60'er jaren) geen uitdaging.

Dat timmeren we zelf en ook nog eens van ôad hôat.
Fluitje van een cent..

( wordt vervolgd)

8 opmerkingen:

  1. Nee maar, onvermoede levenskrachten blijken er in je te schuilen! Maar Klazien uit Zalk was vergeleken bij Mellie Uyldert toch wel een wonder van toegankelijkheid en transparantie hoor. Om over Steiner maar helemaal te zwijgen.

    Doe je wel een beetje voorzichtig?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben reuze benieuwd naar deel 2.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van het Internet naar het Hout. Als dat maar goed gaat met meneer P.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor jullie oprechte bezorgdheid..,binnenkort mogen mijn vingers uit het gips en kan ik alles weer eten..

    P.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat schrijf je toch fantastisch! Genoten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Over moestuinen had ik wilde ideeen. Niet alleen Steiner maar ook macro biologisch.Kwam er helaas nooit aan toe. Zocht vaak de machine om de grond om te ploegen. Had een handploegmachine in Finsterwolde gezien. Uyldert las ik ook veel tot dat mensen beweerden dat ze nationaal socialistisch was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Peter, t punt was dat Mellie Uyldert zo consequent was vragen eerlijk te beantwoorden. Als men ( zoals zij deed) stelt dat een mens meemaakt wat ie kennelijk verdient ( hoe dan ook aan toe is ) mee te maken en men trekt dat door naar de jodenvervolging en je durft dan je stelling tóch nog openlijk vol te houden, dan ben je in de problemen qua beeldvorming.
    Ik heb dat vroeger eens tegen haar gezegd ( ze zei daarop niets terug).((zelf denk ik anders op dit punt, ik vind dat iemand alleen over zijn eigen karma mag filosoferen en anderen met rust moet laten betreffende gedachten over hùn karma.

    BeantwoordenVerwijderen