maandag 17 januari 2011

Been

Die benen, of eigenlijk dat béén. De hele dag zwaait dat been al door mijn hoofd.
Van wie? Van ZSA ZSA..! Het been van Zsa Zsa Gabor, dat nu geamputeerd in een Amerikaans ziekenhuis ligt. Of al door de versnipperaar..hè nee!
Gruwelijk maar waar. En Zsa Zsa weet het nog geeneens, haar man( de 8e ), een onechte Duitse prins durft het haar niet te vertellen.
Uit angst dat ze in hysterie vervalt.
Zsa Zsa Gabor, niet te verwarren met Pussy Galore, bijna zo exotisch op de tong maar toch een tikje ordinair. Slechts 'n Bond girl.
Zsa Zsa, naam uit Duizendeneennacht, Oost- Europees mysterie, zware parfums walmen op uit deinende Chin Chilla bontjassen, parelkettingen, betoverende lachjes, kushandjes naar de Papparazzi.
Schandaaltjes hier en daar, ouderwetse flitslichten met geblakerde lampjes, middenpagina de Lach, lycra badpakken op een zonnig strand in Nice.
Al het journaille draagt nog een hoed en danst om haar heen;
'Zsa Zsa. Look here, ici..! Smile Zsa Zsa, áh oui..!
Glimjurken met eindeloze splitten, geroutineerd steekt een been, dat naakte witte been, dat perfect gevormde been naar voren vanuit het uiteenwijkende sneeuwwitte satijn. De knie ligt bloot, een ondeugend stukje dij ontluikt.. De rode loper ontploft in honderd lichten. Suites in elke hoofdstad , mannen , tycoons, body builders, intellectuelen, diamanten en nóg een huwelijk.. Zsa Zsa, stralend middelpunt in de zwart wit films van de veertiger en vijftiger jaren. Beroemdste uitspraak:
'I am a perfect housekeeper, everytime I divorce I keep the house'..
Ik denk aan Godfried Bomans, over Marlène Dietrich:
'Oh, had mijn vrouw maar één zo'n been'.
Zsa Zsa, 93 nu. Een ziekenhuisbed, een kamer alleen, witte bloemen links en rechts, fruit en chocola in goudgelokte doosjes..komt ongeschminkt bij uit de narcose.., plotseling oud, zo vréselijk oneindig oud.
Zo gaan de dingen.

3 opmerkingen:

Heldinne zei

sic transit ...

trouwschrijvers zei

..gloria mundi.. gelukkig heeft mw. P. gymnasium..

trouwschrijvers zei

Het eerste wat ik dacht: "Lijmen/Het Been"

Ferrara