maandag 4 oktober 2010

Over die Dagen

Op deze dierendag 4 okt. 2010 wil ik Jip aan het woord laten met de column die nog moet verschijnen in de VoordorpVooruit van oktober 2010. Ik zou graag een foto van hem er bij plaatsen, maar zie er geen mogelijkheid meer voor.

Over die Dagen

Iedereen weer gezond terug van de zomervakantie? Nou ik heb het ook heel goed gehad hoor. Samen met Ietje – mijn logeer vriendin – rende ik over het strand van Almere Haven, terwijl Baasje steunend en kreunend in Polen bergen beklom. Gelukkig heeft ze het overleefd en zegt ze: 'die Polen zijn echt heel aardige mensen.' Dat was nog aan het begin van de zomer. Inmiddels is de langste dag verstreken en vandaag – de dag, dat ik dit schrijf – is het BURENDAG. Ik wist niet goed wat buren waren, dus heeft baasje mij dat uitgelegd. Buren, vertelde ze mij, is een ouderwets begrip en stamt uit een tijd dat mensen, die dicht bij elkaar woonden bijna dagelijks bij elkaar over de vloer kwamen. De achterdeur stond gewoon wijd open en kon soms niet eens op slot. Ook 's nachts niet. Ze babbelden wat over het een en ander – social talk heet dat – en hielpen elkaar als dat nodig was. De vrouwen werkten vooral binnenshuis en hadden daardoor meer tijd voor elkaar. Dus echt heel lang geleden en uit die tijd stamt ook het spreekwoord: Een goede buur is beter dan een verre vriend. Heel mooi! Baasje heeft het allemaal gekend, maar hier in onze flat in Voordorp zie ik nooit buren. Wij hebben helemaal geen buren. Wij hebben alleen geluiden. Voetstappen, rennende kindervoeten een huilende baby, een dicht slaande deur, geklop, geboor, en soms een scheldende vrouwen- of mannenstem.

Iemand wel eens een boze buur aan de deur gehad? Nou daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten. Daar zet je toch geen koffie voor. Dat kunnen ze dan wel willen bij dat Oranje Fonds maar daar beginnen we echt niet aan. Nee hoor die tijd hebben we gehad. Geef mij maar liever die verre vriend. Weten jullie dat ik heel veel internetvrienden heb? Dat komt door mijn weblog 'Jip's Snuffelhoek', daar plaats ik al mijn columns geïllustreerd met foto's en filmpjes. Ik heb ook een eigen mailadres, dus als jullie een verre vriend van mij willen worden kan je me gewoon mailen. Twitteren mag ook. Net als de Koningin. Vandaag twitterde ze, dat ze een kaars heeft aangestoken tegen het geweld. Gek eigenlijk want kaarsen aansteken is toch iets van katholieken. O jé! Dat doet me ineens denken aan de dag dat Prinses Juliana ter communie ging en dat was geen gezond teken. Ik hoop voor de Koningin dat die dag voor haar niet gauw zal aanbreken. Voorlopig krijgen we op 4 oktober eerst nog een dierendag en dan is het wachten op de kortste dag. Aan het Oranje Fonds zal ik vragen of ze volgend jaar een 'aardige mensendag' willen stimuleren want aardige mensen wonen er genoeg in Voordorp en in onze flat en dat is ook meer van deze tijd.

Woef ! Jip

Jip's Snuffelhoek

mailadres: jip.russell@gmail.com

5 opmerkingen:

De Trouwschrijvers zei

Dag Jip, ik wens je een prettige dag.
Intelligent hondje, mooi stuk.

Ik had jaren geleden een kat die schreef stukjes in het personeelsblad onder de rubriek:"Kattepraat"

Tip :lees je bijdrage nog een keer over ergens
staat een t die d moet zijn.
Kom nog eens langs.

Ferrara

Jip zei

Ferrara ik heb mijn tekst wel 3 x doorgesnuffeld, maar ik heb die t gevonden. Een koekje vind ik veel sneller hoor!
Wij hebben hier in huis ook veel kattenpraat. Woon samen met Cherie en Mo en morgen komt Hannibal ook nog logeren. Moet je weten dat Ietje gisteren ook is komen logeren. Nou dan weet je het wel. Drie katten tegen twee honden. En drie meiden tegen twee jongens en ik zit steeds bij die twee.

De Trouwschrijvers zei

Hoi Jip, dat is me een drukte bij jullie, wel gezellig. Dat koekje heb je verdiend na die snuffelpartij.

Ik heb al die verhaaltjes van mijn kat nog misschien plaats ik wel eens wat en met de nieuwe spelling wordt het dus "Kattenpraat"

Ferrara

Jip zei

Nou ja ik dacht zo drie katten! Misschien dat jij maar één kat hebt en dan is het natuurlijk kattepraat!

De Trouwschrijvers zei

Jip, dat is een mooie verklaring die ene kat.
Eigenwijs als ik ben, toch even nagezien zelfs kattenkop is tegenwoordig met een n. Moet er ook aan wennen maar het is dan ook geen kattenpis. Slaap lekker in je mand of lig je ergens op het voeteneind?

Ferrara